Narrativa e propagandës

“E vërteta do t’ju çlirojë” tha Jezu Krishti. Njeriu ka një marrëdhënie të trazuar me të vërtetën. Historikisht. Për hir të përtypjes do të bëjmë një kompresim të skajshëm në pak rreshta mbi këtë pohim. Prej sa mban mend njerëzimi, e deri me ardhjen e Krishtërimit, historia qendrore e njerëzimit na dëshmon se mes njeriut…

Mosbindja civile si formë proteste

“Lex injustia no est lex!”, -skaliti Shën Augustini. Të njëjtën tezë, më vonë e mori edhe Thomas Jefferson: “Kur padrejtësia bëhet ligj, rezistenca bëhet detyrë!” Edhe Henry David Thoreau kur tha se “Kur në një shoqëri të lirë, ligjet janë të padrejta, të gjithë e kanë për detyrë që ta thyejnë ligjin”. Duket përgjatë historisë…

Rëndësia e komunikimit institucional

Një muaj më pare pata mundësinë të përfaqësoja Kontrollin e Lartë të Shtetit në Qendrën për Ekselencë në Financë, në Lubjanë të Sllovenisë, ku mbajt trajnimi “Përmirësimi i aftësive të komunikimit të folur dhe të shkruar”. Në këtë trajnim morën pjesë specialistë dhe drejtues të departamenteve të komunikimit me mediat, publikun dhe marrëdhënieve me jashtë…

Dhuna në ligjërimin politik ndërkombëtar

Ligjërimi politik ndërkombëtar, përcakton thelbësisht realitetin social botëror. Do të shohim konkretisht elementet mediatike që rrethuan ngjarjet e dhunës në kryeqytetin e Sudanit, Darfur, për të vërtetuar se si kjo premisë rezultoi të ishte e saktë edhe në këtë rast. Veç kësaj, do të përpiqemi të ekzaminojmë sjelljen e elitës politike botërore ndaj problemit, si…

Një popull për tallje

Ekonomisti amerikan i taksimit, Mancur Olson, na kujton në një prej eseve të tij, një barsoletë të hershme që qarkullon mes ekonomistëve. Barsoleta thotë se një student ekonomie dhe profesori i tij ishin duke shëtitur, teksa shohin në trotuarin përballë një kartëmonedhë njëqind dollarëshe përtokë. Studenti bën të kalojë rrugën por profesori e ndalon duke…

Me LSI rrëzohet rilindja, por nuk ndërtohet Republika e Re

Me ngritjen e çadrës para kryeministrisë, opozita shqiptare vendosi të realizonte një lëvizje politike të paprecedentë për vendin tonë, të bëjë fushatë zgjedhore nga çadra. Fushatë zgjedhore, me kërkesën e patërheqshme tashmë të zgjedhjes së një qeverie teknike e cila do të administrojë zgjedhjet e kërcënuara. Pas një muaji proteste politike, dhe dështimesh për kundërprotestë,…